
איך לבחור את מכונת קפה אידיאלית לעסק שלך?
בריסטה או אוטומט? שני ראשים או שלושה? ומה לגבי אלמנטים מיוחדים?
כשמדובר בעסק בתחום ההסעדה ובתי הקפה, מכונת הקפה היא דבר בסיסי שיש לו חשיבות קריטית בתפעול היומיומי של אופרציית העסק. אבל כיום, במציאות של שפע פתרונות קפה לעסקים, ההיצע הגדול עשוי להשאיר גם מקצועני קפה מנוסים אובדי עצות. אז רגע לפני שאתם לוקחים החלטה קריטית שנוגעת היישר בלב הפועם של העסק, קבלו כמה הצעות שיעזרו לכם לבחור את מכונת הקפה הנכונה לעסק שלכם.
ישנם שלושה סוגי מכונות קפה - אוטומטית, חצי אוטומטית וידנית. לרוב, עסקים בסדר גודל גדול, בדגש על כאלו עם שירות עצמי כמו חדרי אוכל במלונות ומשרדים, בהם יש צורך בכמות כוסות גדולה בזמן קצר יחסית, מכונות קפה אוטומטיות יכולות להיות פתרון מצוין. מנגד, עסקים בסדר גודל קטן עד בינוני, בהן בריסטה יכין את הקפה, כמו בתי קפה ומסעדות – יעדיפו לרוב במכונה חצי אוטומטית וידנית שבהן ניתן לשלוט באופן הכנת הקפה. בנוסף, יש לקחת בחשבון את הצוות שיתפעל את המכונה, אם זהו צוות מיומן בתחום שיכול לתפעל מכונת בריסטה או צוות שמתחלף מהר ואינו מיומן בתחום ולו מכונת אוטומטית תתאים יותר.
מעבר לשיקולים כמו מקום על הבר וצרכים אסתטיים של עיצוב העסק, המשמעות האמיתית של בחירה במכונה גדולה היא פונקציונלית. אם נפח הקפה בעסק גבוה– כ- 100 כוסות קפה ביום ומעלה, הרי שחשוב מאוד להצטייד במכונה שתוכל לעמוד בעומס. מאידך אם צריכת הקפה בעסק קטנה יותר, אין צורך להשקיע במכונה חזקה. וכדי לעשות קצת סדר, קבלו סקאלה שתעזור לכם להתכוונן: אם אתם משתמשים ביותר מ- 50 קילו קפה בחודש, מומלץ לחפש מכונה גדולה וחזקה ולשקול להצטייד במכונה עם שלושה ראשים, שתעמוד בעומס; אם צריכת הקפה אצלכם נעה בין 10 ל-50 קילו, ניתן להסתפק במכונה דו ראשית; ואם צריכת הקפה שלכם לא עולה על 10 קילו בחודש, מכונה קטנה יותר עם ראש אחד תספיק בהחלט. כמובן שהסקאלה הזו היא המלצה כללית ביותר, וחשוב מאוד גם לקחת בחשבון את צוות הבריסטות של העסק. לרוב גם בריסטה מיומן יוכל "לנגן" בו זמנית על 2 ראשים ולא יותר (כמובן שיש יוצאים מן הכלל). יחד עם זאת, במידה ויש 2 בריסטות יחד במשמרת, הם יוכלו יחדיו להיות יותר רלוונטיים למכונה עם 3 ראשים ולהפיק מן המכונה את המירב.
לרוב ספק הקפה יספק את המכונה לעסק במסגרת חבילה שנסגרה בתחילת ההתקשרות. יש חשיבות קריטית למותג המכונה והציוד הכללי, מותגים מוכרים יכולים להבטיח לכם בטחון, לכן בחנו את המותג וסוג המכונה שכן יש להם השפעה על איכות הקפה והתפעול היומיומי. יתרה על כך, במסגרת ההתקשרות הראשונית עם הספק, בדקו מולו מי הוא הצוות הטכני שייתן מענה לתקלות וזמינותם. חשוב לזכור- ספק מקצועי לא מסתפק בלספק את המכונה אלא נמצא שם לאורך כל הדרך כדי לעזור בתפעול ולתת מענה לתקלות.
הדור החדש של מכונות הקפה מגיע עם אופציה לפיצ'רים חדשניים שיכולים לסייע לייעל את עבודת הבריסטות. אלמנטים כמו הקצפה אוטומטית של חלב, למשל, עשויים לחסוך זמן יקר בעסק שבו יש פיקים של לקוחות בזמן קצר או לחלופין, צוות בריסטות מתחלף שמתקשה להגיע לרמת עבודה גבוהה. עם זאת, חשוב לזכור: ככל שהמכונה נשענת יותר על פתרונות טכנולוגיים ודיגיטציה, הסיכוי לתקלות הולך וגובר. ומצד שני, השקעה במכונה בעלת יכולות גבוהות שלא תלווה בהשקעה בצוות מיומן שיידע לתפעל אותה, עשויה גם היא להתגלות כהוצאה מיותרת.